Ithaka

AGENDA & NIEUWS

Dag Allemaal!

Op 10 maart treed ik op met de voorstelling
VERHALEN VAN MANTELZORGERS,
voor stichting HET BEHOUDEN HUIS.

Plaats: Tuincafé van DE KRUIDHOF, Buitenpost
10.30 uur: Koffie
11.00 uur: VERHALEN VAN MANTELZORGERS
12.00 uur: LUNCH
12.30 uur: EVALUATIE VAN DE VOORSTELLING, we hebben het er samen nog even over..

In de voorstelling vertel ik waar-gebeurde verhalen over de liefde waarmee mantelzorgers voor hun naaste zorgen, hoe ze zich staande weten te houden, maar ook hoe groot de impact kan zijn op hun leven en relaties.

HET BEHOUDEN HUIS wil met deze bijeenkomst de mantelzorgers in het zonnetje zetten.
En omdat de voorstelling herkenbaar en confronterend zal/kan zijn, is het fijn om na afloop te kunnen lunchen en napraten.
Voorop staat dat we het goed hebben, samen!

De kosten zijn 20 euro p.p.
Reserveren via info@hetbehoudenhuis.nl
De foto op de flyer is van Tineke Wind!

Van Harte Welkom!
Hrt groet van Baukje.
06-23931868

Afbeelding kan het volgende bevatten: Baukje Fennema, glimlacht, tekst
Afbeelding kan het volgende bevatten: Baukje Fennema, glimlacht, bril, ring en binnen
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten en binnen
Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, inclusief Baukje Fennema, lachende mensen, zittende mensen en binnen

FACEBOOK: BAUKJE FENNEMA

‘DIJK VAN EEN VERHAAL’

..een verhalen-tocht langs de Friese Waddenkust..

14 april - 17 augustus 2018

Start van het dijk-project:

14 april 2018 om 16.00 uur

In restaurant WADDENGENOT AAN ZEE, bij de sluizen van Lauwersoog

Met medewerking van:

Baukje van der Meer, Bert Kramer, Marjolijne Vinkenborg,

Carla Koehler & Nan Hendriks

Baukje Fennema, vertelkunstenares uit het dorpje Oostmahorn, maakte in 2017 een wandeltocht van Lauwersoog tot de Afsluitdijk. Lopend op de kop van de dijk, verzamelde ze verhalen van mensen die wonen, werken en recreëren aan de Friese Waddenkust. Een pelgrimstocht met een knipoog, noemt ze het zelf.

Dit jaar maakt ze de reis opnieuw. Met een koffer vol verhalen gaat ze op weg. Van 14 april t/m 17 augustus rijdt ze langs de Delta-dijk met woonwagen en tractor en vertelt de verhalen, verwerkt in performances, die ze in 2017 heeft opgehaald. De ruim 40 optredens worden vormgegeven én uitgevoerd met de mensen die ze op de dijk heeft ontmoet.

Baukje noemt de performances zelf ‘ontmoetingen’. Na een programma van 30-45 minuten, is er altijd ruimte voor de nazit, die gelegenheid biedt aan mensen om ‘het er nog eens over te hebben’. In de verhalen die ze vertelt, afwisselend in het Frysk en het Nederlands, verwerkt ze de thema’s die haar zo vertrouwd zijn: leven (aan de kust) en óverleven, de elementen, liefde en lijden, het hier & nu én het onzichtbare, het bovennatuurlijke…dat, wat we niet kunnen begrijpen.

Op 14 april om 16.00 uur is de start van ‘DIJK VAN EEN VERHAAL’ bij de sluizen van Lauwersoog!

Op facebook kan men de reis van 2017, middels Baukje’s dagboek meebeleven en wordt u uitgenodigd de performances bij te wonen. Nadere en gedetailleerde informatie is op pagina en profiel te vinden onder de naam: Baukje Fennema.

BAUKJE FENNEMA,Theater ITHAKA

Oostmahorn 31, 9133 DT Anjum.

06-23931868.

ithaka-baukje@online.nl / www.ithaka-theater.nl

facebook: Baukje Fennema

AGENDA voor DIJK VAN EEN VERHAAL

ACHTERGROND-INFORMATIE

DIJK VAN EEN VERHAAL…..even weer van begin af aan:

Hoe het begon:

Op 11 maart 2017 begon verhalenverteller Baukje Fennema van theater ITHAKA aan de dijkwandeling van Lauwersoog naar de Afsluitdijk. Lopend op de kop van de dijk verzamelde ze in dat jaar verhalen over mensen die wonen, werken of recreëren aan de kust. Tijdens de wandeling sprak ze toevallige passanten op de dijk aan, maar ook maakte ze ommetjes door de dijkdorpen om de verhalen van de bewoners op te halen. De voettocht was een soort van pelgrimstocht (met een knipoog), ter voorbereiding op theater ITHAKA’s activiteiten voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

De tocht in 2018:

De verzameling aan verhalen zal ze dit jaar in lied, gedicht, vertelling en performance laten zien en ervaren. Baukje verwerkt de verhalen in de thema’s die haar vertrouwd zijn: liefde en lijden, troost, leven en óverleven, hier en nu en het onzichtbare, het bovennatuurlijke... dat wat we niet kunnen begrijpen... In dit landschap van land, zee en soms ruige elementen, staat de mens centraal. Baukje heeft in haar theaterproducties laten zien dat zij als geen ander de verhalen van de mensen uit het Waddengebied kan verbeelden tot prachtige en gevoelige voorstellingen.

Baukje Fennema is opgegroeid in het Friese dorp Sexbierum, aan de Waddenkust. Na meer dan twintig jaar in de provincie Groningen te hebben gewoond, keerde ze twaalf jaar geleden terug naar Friesland. Ze woont nu in Oostmahorn, direct aan het Lauwersmeer, met uitzicht op de sluizen van Lauwersoog en haar zo geliefde Waddenzeedijk. De wind, het water, de wolken, de dijk en de eilanden met hun vuurtorens zijn haar inspiratiebron. Met de voettocht in 2017 en de reis met haar woonwagen in 2018 betuigt ze respect aan dit mooie Friese kustgebied en haar inwoners.

Pelgrimstocht:

Het project is niet commercieel van opzet. Baukje treedt pro deo op en vraagt aan alle medewerkers en betrokkenen om zonder winstoogmerk mee te werken. Er wordt geïnvesteerd in de relatie met de mens, de mienskip. Het draagvlak voor dit project kenmerkt zich vooral door de medewerking van de mensen die hun verhaal aan Baukje hebben toevertrouwd. Zo’n 40 intieme en pure performances, die gaan over verbinding, troost en ervaringen van bewoners en bezoekers van de dijk.

Baukje’s werkwijze:

Wanneer Baukje iemand ontmoet, is haar eerste vraag of ze een verhaal mag schrijven over diegene. Als de man of vrouw in kwestie toestemt, vindt er een interview plaats, waarna het verhaal wordt opgetekend. Meestal leest Baukje het verhaal aan betrokkene voor en herschrijft het. Het verhaal is vervolgens een cadeau aan hem/haar….de mienskip.

De tweede stap is de vraag of degene die centraal staat in het verhaal, samen met haar een performance wil maken. Een performance is een (kort) optreden waar afwisselend muzikale, beeldende, verhalende, poëtische en theatrale acts de revue passeren. Elk optreden is eenmalig en uniek. Baukje’s verhaal staat steeds centraal en daaromheen wordt een mooi programma geweven.

Hartelijke groeten van Baukje Fennema.

06-23931868.

Baukje Fennema - Tel. 06-23931868 - ithaka-baukje@online.nl - Colofon
ITHAKA - Bureau voor Theater en Communicatie
Baukje Fennema - Oostmahorn 31 - 9133 DT Anjum - 06-23931868 - ithaka-baukje@online.nl