Ithaka

VEERKRACHT IN VOGELVLUCHT

Baukje Fennema & Baukje van de Meer

8 oktober 2023 Première in kerk Visvliet, 15 uur

28 januari in Herewegkerk, Ameland, 14.30 uur

In VEERKRACHT IN VOGELVLUCHT nemen Baukje Fennema en Baukje van de Meer de toeschouwers in vogelvlucht mee, langs veerkrachtige mensen die in hachelijke situaties overeind blijven. Die ondanks alles kiezen voor licht en liefde en klompjes goud blijven zoeken in de puinhopen.

Inspiratiebronnen bij het maken van deze voorstelling zijn Edith Eva Eger, Etty Hillesum (tweede wereldoorlog), vrouwen in het Japans interneringskamp op Sumatra en Norma Miedema (bekend van het paardendrama in 2006 bij de Friese kust)

'DIJK VAN EEN VERHAAL'

Baukje Fennema, Annet Hogenesch en

Baukje van der Meer.

29 oktober 2023: In de Fonteinkerk, Groningen, 15 uur

10 november 2023: In De Plaats Ameland, 20 uur

10 maart 2024: In de kerk van Visvliet. 15 uur.

Baukje Fennema maakte in 2017 een wandeltocht van Lauwersoog tot de Afsluitdijk. Ze noemde haar reis op de kop van de dijk, een ‘Pelgrimstocht met een knipoog’. In de zomer van 2018, tijdens Leeuwarden Culturele Hoofdstad, bewoog ze zich opnieuw langs de Delta-dijk, maar nu met woonwagen en tractor. Tijdens die reis vertelde ze verhalen, verwerkt in performances, die ze in 2017 had opgehaald.

Gedurende Baukje’s beide reizen, te voet en per tractor, ontstond er een verhaal in haar hoofd, wat beschreven staat in DIJK VAN EEN VERHAAL. Met de nodige zelfspot beschrijft ze haar tocht met drie onzichtbare reisgenoten: Bauke Scheffer, haar vader Teatse Fennema en jeugd-liefde Sjoerd Janzen.

Tijdens het programma leest Baukje Fennema voor uit eigen werk en Baukje van der Meer en Annet Hogenesch wisselen de fragmenten af met gitaar, zang en accordeon. Annet en Susanne Dittler-Janzen illustreerden het boek en beide exposeren ter plekke een aantal van hun werken.

'DE STEM VAN HET ZWIJGEN'

Cilly Limberger en Baukje Fennema

26 november 2023: In de kerk van Visvliet, 15 uur

In deze theatrale verhalen-voorstelling werken Baukje Fennema en Cilly Limberger nauw samen. Baukje speelt en vertelt en Cilly begeleidt haar met haar klankschalen.

DE STEM VAN HET ZWIJGEN is een universeel familieverhaal. Baukje schreef dit verhaal met als doel méer inzicht te krijgen in een dramatische gebeurtenis, die 80 jaar geleden in haar familie voorviel.

Over het ongeval werd vooral gezwegen. Maar dat het voor betrokkenen diepe littekens had achtergelaten, was luid en duidelijk voelbaar.

Aan de voorstelling ging menig interview vooraf. Steeds meer feiten en gedachten kwamen aan het licht en zo construeerde Baukje een voorstelling, waarin ze haar familieleden een stem gaf. Opdat het zwijgen wordt doorbroken.

Baukje’s familieverhaal laat zien hoeveel impact ‘de stem van het zwijgen’ kan hebben, voor volgende generaties.

De voorstelling is opgebouwd uit een acht-tal monologen, waarbij Cilly Limberger de sfeer intensiveert met een sfeervol klank-bad.

'VOICES OF FAREWELL'
Met Erik Keuning en Baukje Fennema

4 februari 2024: In de kerk van Visvliet, 15 uur

In ‘VOICES OF FAREWELL’ werken Erik Keuning (Centrum voor adem- en klanktherapie) en Baukje Fennema voor het eerst samen. De performance is in wording, maar we kunnen al wel een tipje van de sluier oplichten.

Op het speelvlak zul je een slakkenhuisopstelling aan klankschalen aantreffen, met gong, shrutibox, blokfluiten, sjamanendrum, een mooie basblokfluit en een aquaphone. Baukje en Erik zullen blijmoedig, intens en oprecht hun verhalen vertellen en wie weet worden we het met elkaar eens: De dood hoeft niet donker te zijn.

Baukje zal dit thema met haar verhalen uitdragen en Erik met zijn klankvoordrachten. Maar vaker nog zullen de twee performers de samenwerking zoeken. Hún stemmen, maar ook die van Strauss, Mahler, Vivaldi en Tamino zullen zingen, klinken, verbinden, liefhebben, troosten, dansen en sjansen..

'DE VUURTORENVROUW'
Solovoorstelling van Baukje Fennema.

25 februari 2024: In de kerk van Leegkerk, 15 uur.

14 april 2024: In de kerk van Visvliet, 15 uur.

Nieuwe tijden vragen om nieuwe verhalen. Verhalen over zaken, waarover voorheen slechts aarzelend werd gesproken. In DE VUURTORENVROUW (regie Anne Graswinckel) vertelt de hoofd-persoon over wat er mogelijk na de dood met de mens gebeurt. Een troostrijk verhaal om mee te leven.

DE VUURTORENVROUW heeft een bijzondere taak: Ze haalt de mensen op die gestorven zijn. Na een nacht in de vuurtoren te hebben verbleven, vaart ze hen bij het ochtendgloren naar de andere kant van het water. De zielenrust is ingetreden en niemand hoeft meer bang te zijn.

In de voorstelling zien we hoe deze vaarvrouw in een moment van diep verdriet de keuze maakt om los te laten. Ze ervaart, wat ze altijd beleden heeft: Ieder einde betekent een nieuw begin...

Gezien het thema van de voorstelling, is er (voor wie wil) na afloop gelegenheid om na te praten, onder leiding van Martje Schuring..


'SCHITTEREND WAKKER WATER'
Met Baukje Fennema en Baukje van der Meer

26 mei 2024: In de kerk van Visvliet, 15 uur.

SCHITTEREND WAKKER WATER is een nieuwe voorstelling van twee Baukje’s, die allebei veel met water hebben. Baukje van der Meer woonde haast 25 jaar op Ameland en Baukje Fennema woont aan het Lauwersmeer. Het water stroomt letterlijk onder haar huis door.

Baukje Fennema maakte in 2018 (Culturele Hoofstad) een tocht langs de zeedijk, van Lauwersoog tot aan de Afsluitdijk. Tijdens die reis vonden een 40-tal performances plaats en Baukje van der Meer sloot zich menig maal bij haar aan. Met uitzicht op de Waddenzee speelden, zongen en vertelden ze aan wie het maar wilde horen.

In SCHITTEREND WAKKER WATER delen de Baukje’s hun liefde voor het water door middel van (h)eerlijke verhalen, mooie liedjes, ‘dans’ en beweging. De ernst laten ze deze keer voor wat het is en ze vragen zich blijmoedig af:

- Als het water wakker is, wat wil het ons dan vertellen?

- Verlossen de meerminnen ons van onze harte-pijn?

- Zon’s schittering op het water…zijn dat zieltjes die ons groeten?

Wees welkom en geniet van dit geestige programma!!

-----------------------

VOOR ALLE PROGRAMMA'S GELDT EEN ENTREE VAN 20 EURO, INCLUSIEF EEN KOP KOFFIE OF THEE.

RESERVEREN:

Bij Martje Schuring: martjeschuring@live.nl

Bij Baukje Fennema: ithaka-baukje@online.nl

06-23931868

Baukje Fennema - Tel. 06-23931868 - ithaka-baukje@online.nl - Colofon
ITHAKA - Bureau voor Theater en Communicatie
Baukje Fennema - Oostmahorn 31 - 9133 DT Anjum - 06-23931868 - ithaka-baukje@online.nl