Ithaka

THEATRALE VERTELLINGEN

Baukje Fennema van theater ITHAKA heeft het publiek als theatrale verhalenvertelster veel te bieden. Ze vertelt nooit zomaar een verhaal. In haar programma’s zit altijd een boodschap, maar dan wel voorzichtig verpakt. Baukje vertelt ieder verhaal in een passend kostuum en de vertelling is omkleed met sfeervolle begeleidende muziek.

Thema’s die haar aan het hart liggen zijn: licht en liefde, verbondenheid, passie, leven en loslaten. Haar verhalen zijn soms autobiografisch, maar soms zijn ze uit haar fantasie ontsproten. Ook vertelt ze bestaande verhalen en legendes.

Verhalen verbinden en laten zien dat niemand écht alleen is. Dat drijft haar. Ze zegt: 'Samen op reis gaan en meeleven met de karakters in het verhaal en daarbij in alle rust loskomen van de dagelijkse beslommeringen....dat is wat ik graag wil'. Een vertelling is geen theater, maar een verslaggeving van een gebeurtenis, waarin iedereen zich kan herkennen. 'Er is altijd wel een ‘nieuwe’ gedachte of verrijkend inzicht dat mensen mee kunnen nemen naar huis. Als ze dat willen, tenminste'. Haar manier van vertellen kan liefdevol genoemd worden en wordt vaak ervaren als voedsel voor de ziel.

Graag vertelt Baukje haar verhalen op bijzondere locaties: op een terras aan het water, onder een boom, in een kerkje, op het strand, aan boord, op de deel van een boerderij, etc. Maar in een cultureel centrum of klein theater kan natuurlijk ook! Wel alleen dáár waar de omgeving rustig is.

Een verhaal duurt soms 20, soms 45 minuten. Wanneer een organisatie bijvoorbeeld een uur programma wil, kunnen er in overleg binnen dat uur een aantal verhalen verteld worden.


RIXT VAN HET OERD

Amelandse vertelling over Rixt van het Oerd en haar zoon Sjoerd. Over wat de zee geeft en neemt en hoe een moeder onmachtig is om haar liefde te tonen.
Lees verder >>


DE WITTE VROUWE

Vertelling van de Waddeneilanden over een boerenechtpaar, wiens zoon het ruime sop kiest. Op de dag dat hij zijn ouders vertelt dat hij naar zee gaat, volgt een breuk, die op wonderlijke wijze hersteld wordt...
Lees verder >>


HEMEL BOVEN BERLIJN

Vertelling over het kunstenaars-echtpaar Sjoerd Janzen en Susanne Dittler. Hoe de engelen op de Thomaskirche een houvast werden, toen de dood in hun leven kwam.
Lees verder >>


KONING ODYSSEUS: DE REIS EN HET DOEL

De oude mythe van koning Odysseus van het Griekse eiland ITHAKA, die volgens de verhalen van Homerus de obstakels op zijn pad ervaart, als mogelijkheid om te leren.
Lees verder >>


HET LIEFDESLICHT VAN NORMA

Het verhaal van paardenfluisteraar Norma Miedema die bij Marrum de paarden begeleidde, die op 1 november 2006, bij springtij, verrast werden door het water.
Lees verder >>


KLEINE DOOD

Kleine dood heeft een zwaar vak, tot hij een meisje ontmoet dat zó blij is om hem te zien! Naar het (kinder-)boek van Kitty Crowther. Ook voor volwassenen ontroerend en troostend!
Lees verder >>


DE KERSTROOS

Geïnspireerd op het verhaal van Selma Lagerlöf. Een monnik bezoekt een roversfamilie in de kerstnacht. Over geloof en vertrouwen.
Lees verder >>


Baukje Fennema - Tel. 06-23931868 - ithaka-baukje@online.nl - Colofon
ITHAKA - Bureau voor Theater en Communicatie
Baukje Fennema - Oostmahorn 31 - 9133 DT Anjum - 06-23931868 - ithaka-baukje@online.nl